Rešenje za sve češću pojavu boginja

Svakodnevno se može čuti da je virusno oboljenje boginja zahvatilo sve veći broj živine. Ovaj virus se širi veoma lako i brzo, period inkubacije je od 4 pa sve do mesec dana. Oboljevaju sve vrste živine ali najviše kokoške, ćurke i golubovi. Prenosioci virusa mogu biti: čovek, muva, komarci, zaražene jedinke živine ali i divlji golubovi.

Prenošenje virusa i lakše širenje omogućavaju loša provetrenost prostorije, velika vlaga, nehigijena, loša ishrana, zaprljana voda za piće kao i prenaseljenost prostorije.

Bolest se može javiti i razviti u dva smera. Jedan je akutan oblik bolesti, dok je drugi hroničan. Kod akutnog oblika živina ima slabiji apetit, otežano disanje i karakteristične kraste po glavi i ispod krila (kod golubova). Akutan oblik predstavlja lakše stanje u kome se živina može naći pa se može reći da je procenat smrtnosti veoma mali. Hroničan oblik bolesti predstavlja izuzetno teško stanje u kome je najčešći ishod uginuće. Simptomi hroničnog oblika pored krasti su najčešće proliv i slab apetit, zbog čega se živina ‚‚suši”.

Kako je preventivno delovanje najbolje i najsigurnije, preporuka je živinu na vreme očistiti od parazita i podići joj imunitet. Ovakvim delovanjem uzgajivači dobijaju otporniju živinu na bolesti. U slučaju da živina dobije boginje, dobiće ih u akutnom obliku koji će lako prevazići i ozdraviti.

Kako antibiotici i ostali lekovi nemaju dejstva kod ovog oboljenja, prirodni preparati predstvaljaju najbolju i jedinu zaštitu koju svako može da sprovede. Pritom, nema karence na jaja i meso u toku davanja preparata. Preparat protiv parazita možete naći ovde. Dok prirodan antibiotik možete naći ovde. Ova dva preparata su sasvim dovoljna da podignu imunitet živine i ojačaju je.

Zaštite živinu na vreme. Jesen i zima su period kada su boginje sve češće prisutne, pogotovo ove 2022. godine!

 

 

 

2 thoughts on “Rešenje za sve češću pojavu boginja”

  1. Poručio bi prirodni antibiotik za prevenciju bolesti 2 komada i prirodni preparat protiv parazita 2 komada

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
Izaberite valutu
EUR Euro