Kako zaštititi živinu od predatora

Sačuvati živinu od napada predatora kojih je sve više postalo je jako teško, pogotovo ukoliko je živina na ispustu ili ako stalno boravi na otvorenom. U daljem tekstu govorimo o tome kako zaštiti živinu od predatora , a svi saveti su bazirani na ličnom iskustvu.

Ne dozvolite svojoj živini da ostane tokom noći napolju 

Kako bi zaštitili živinu od predatora, potrebno je ispoštovati naročito ovaj korak. Pošto je živina veoma aktivna tokom dana, zavlačeći se u razne rupe i penjući se na objekte, može se desiti da ostane tokom noći napolju. Zato je veoma važno uveriti se da je uveče sva živina ušla u objekat. Najjednostavniji način jeste brojanje živine prilikom zatvaranja objekta.

Koristite metalnu žicu kao ogradu

Veoma je važno ograditi ispust živine jer bi čak i u toku dana neki od predatora mogao doći i prikrasti se do živine. Kako su se pojavile razne vrste žica na tržištu kao npr. plastične, platnene itd, bitno je naglasiti da nisu dobre u zaštiti od predatora jer ih gladni predatori lako mogu pregristi.

Ukoliko na objektu postoje prozori, postavite komarnike

Zmije i kune lako mogu proći kroz male otvore na objektu, pa ih je bitno zatvoriti. To lako možete uraditi korišćenjem plastične sitne žice, koja se inače koristi za komarnike. Napominjemo da je ovo vezano isključivo za sitne predatore koji se inače provlače kroz male otvore.

Ukopajte žicu kojom okružujete ispust

Kada predatori dođu do žice a ne mogu je pregristi ni preskočiti, sve će uraditi kako bi ušli u prostor sa živinom. Čak i ako imate dobro zategnutu, visoku žicu, to neće biti dovoljno ukoliko nije ukopana u zemlju. Najbolje je ukopati je 15-20cm kako bi bili sigurni da predatori neće moći da se provuku ispod žice.

Ukoliko imate problema sa pticama predatorima, osigurajte plafon svog objekta

Jedan od problema koji se može javiti je prisustvo ptica predatora. Najčešći predatori koji se javljaju na našim prostorima su jastreb, sova, soko… Koliko god čuvali živinu od ovih predatora oni će naći način da slete i pokupe po koju jedinku. Zato, ukoliko imate problema sa ovim predatorima, najbolje je ograditi celokupan prostor i sa gornje strane, jer se samo tako može zaštiti živina od napada predatora.

Vrata objekta morate stalno zatvarati

U toku noći predatori lako nanjuše živinu i dođu do objekta. Okružujući ga vrlo brzo ukapiraju gde se nalaze vrata i ulaze u objekat. Kako bi izbegli ovakva dešavanja potrebno je svakodnevno u sumrak ili čak i ranije zatvoriti vrata i prozore objekta. Ukoliko zbog obaveza niste u mogućnosti da zatvarate i otvarate vrata ujutru i uveče, najbolje rešenje za Vaš problem su elektronska vrata za kokošinjac. Vrlo jednostavna za montažu i korišćenje, dostupne cene, lako se mogu nabaviti. Ovakva vrata možete naći ovde

Osigurajte vrata objekta sa duplim zaključavanjem

Duplo zaključavanje objekta ne samo što će Vas zaštiti od otvaranja vrata od kučića lutalica i od pojedinih predatora koji se lako nauče na otvaranje kvake npr, već će Vas zaštiti i od kradljivaca ljudske vrste 🙂 Najbolje je ukoliko možete da namestite vrata sa zaključavanjem na ključ.

Ne ostavljajte ostatke hrane u objektu i na ispustu

Vremenom trebate shvatiti koliko Vaša živina može da pojede na dnevnom nivou. Samo toliko hrane im trebate davati kako im ne bi ostajala po podu i kako je ne bi raznosili. Hrana koja ostaje privlači svojim mirisom predatore i pse lutalice. Takođe je potrebno skloniti skladištenu hranu od objekta u kome živina boravi, odnosno držati je u odvojenom objektu.

Nabavka psa čuvara

Kao čuvari živine ali i generalno domaćinstva, najbolje su se pokazali terijeri i domaći psi. Kako imaju izoštreno čulo sluha i mirisa najbolji su u odbrani živine od predatora ali i pacova i miševa. Bitno je ovakvog psa od malena sprijateljiti sa živinom kako ne bi imali kasnijih problema sa napadom na nju.

Postavite zamke 

Na samom kraju možemo reći da je najbolje spaziti neprijatelja i upoznati ga, tačnije shvatiti na koji način dolazi do živine i kako se ponaša. Jedna od radikalnijih mera jeste postavljanje zamki i hvatanje predatora. Metalne zamke možete naći na oglasima ili ih sami napraviti, a njihov učinak je neizostavan ukoliko ispoštujete uputstva proizvođača. Zamku možete naručiti ovde

1 thought on “Kako zaštititi živinu od predatora”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
Izaberite valutu
RSD Serbian dinar
EUR Euro